Борис Априлов: Част от потъналата в забрава…

Posted: 03.06.2012 in Bulgarian literature

Стоян Вълев – КНИГИ NEWS

БОРИС АПРИЛОВ: ЧАСТ ОТ ПОТЪНАЛАТА В ЗАБРАВА АТЛАНТИДА НА ДЕТСКО-ЮНОШЕСКАТА НИ ЛИТЕРАТУРА.

21.03.1921г.

  На този ден е роден един незаслужено забравен български писател – Борис Априлов.

Той е сред най-добрите български писатели за деца. Неговите книги

„Приключенията на Лиско“ 1957;
„Папагалчето и пеперудката“, приказка 1968;
„Приключенията на Лиско по море“, роман за деца и възрастни 1968, 1982;
„Избрани разкази и повести“ 1971;
„Новите приключения на Лиско“ 1973;
„Най-новите приключения на Лиско:
“Привидението и Голяма награда“, “Повести за деца” 1975

– и други, се радваха някога на огромен читателски интерес.

Днес тези книжки отново биха се радвали на огромен интерес, но само ако бъдат представени според законите на модерното книгоиздаване.

Разбира се това в този момент не е възможно.

Автори като Борис Априлов трябва да бъдат забравени. Вместо неговите книги виждаме на пазара подобни, с много по-ниска художествена стойност, предимно преводни. Няма друга страна като нашата, която да има такова озлобено отношение към своите мъртви писатели.

Това отношение бе наложено от антиинтелектуалци, които изповядат налудничавото схващане, че българската литература е мъртва литература и тя трябва да бъде заменена от преводни образци.

Обезлюдявайки литературата („с чук в ръка”) тези нови варвари си въобразяват, че в така създадената пустиня придобиват и те своята стойност.

Всуе се морите, варвари. Бездарието никога няма да бъде припознато като стойностна литература.

Време е и у нас да се създаде някаква форма на обединение, което да представя, във вид разбираем за издателите, книгите на писателите, върху които сега тегне наложена забрава и забрана.

Това би трябвало да е задължение на държавата, но ние сме сред нациите, които нямат собствена държава, лишени сме от национално отговорна интелигенция.

Днес няма кой да защити българската литература. Писателските обединения се занимават с всичко друго, но не и с паметта на литературата ни…

Все пак някаква форма за съхранение на българското литературно наследство трябва да се намери. Защото в противен случай представата ни за литература се свежда до история и настояще на литературното наемничество, на подражателството…

Даваме ли си сметка колко писатели и техните книги са вече почти заличени от съзнанието на днешните българи? Не е само Борис Априлов, ами Емил Коралов, ами Цончо Родев, ами Петър Бобев?

Споменавам само писателите, автори на чудесни книги за деца и юноши.

Цяла една традиция в нашата литература бе прекъсната и постепенно се заличава от съзнанието ни.

Ако тези, които са успели да съхранят книгите от своето детство, намерят време да ги погледнат отново, ще срещнат точно тези имена на забравени днес български писатели.

Време е, струва ми се, да ги припомним, да ги извлечем от принудителната забрава и да ги покажем в целият им очарователен блясък.

Огромна би могла да е ролята на българските издатели, ако те намерят сили и интелектуална храброст да се обърнат към книгите на тези писатели.

Понякога издателите могат да променят хода на една литература. Могат, ако намерят сили в себе си. Ще го сторят ли?

КНИГИ NEWS е готов да сътрудничи на такива родолюбиви издатели, да им помага в техните усилия да върнат на българските читатели изгубената Атлантида на детско-юношеската ни литература. А книгите на Борис Априлов са неотменима част от това потънало в забрава богатство.

Да си спомним на този ден един добър български писател – Борис Априлов и неговите книги, които биха развълнували всяко дете у нас.

Ако съхранявате библиотеката на своето детство, разгледайте книгите в тях – ще откриете, че някога сред любимите ви автори е и той – Борис Априлов. Ако имате деца – дайте им тези книжки да ги прочетат.

Спомнете си на този ден Борис Априлов, а чрез него и своето детство, своите блянове, своите мечти и си задайте въпроса – защо потъна българската Атлантида на детско-юношеската ни проза?

 Стоян ВЪЛЕВ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s