АНОТАЦИИ за „Приключенията на Лиско в гората“…

Posted: 04.06.2012 in Bulgarian literature

 АНОТАЦИЯ

за книгата „Приключенията на Лиско”

от Борис Априлов.

 Повестта за чудните приключения на малкото лисиче е предназначена за деца от всичките класове на основните училища, прогимназията и гимназията, но се чете с интерес и от възрастните, заради забавната фабула, алегорията и за хумора, който блика от страниците ѝ.

Това е историята на едно лисиче, отвлечено в гнездото на орела Каменар, определено да се превърне във вечеря на орлетата. Цялата Тиха гора – територията, където животните живеят в мир и разбирателство – е разтревожена, всички се надигат и тръгват да го търсят. Най-напред се изясняват необяснимите обстоятелства, при които е станало изчезването, след дълги перипетии се открива и кой е похитителят, обявява му се война, обмисля се планът и се провежда широка, хитра операция. Лисичето е изтръгнато от гнездото и е върнато на родителите му. В един финален двубой вековният враг на Тихата гора, орелът Каменар е победен, жителите на гората заживяват спокойно.

В развитието на повестта са вплетени съдбите на много животни, които според силите си дават своя принос за разгрома на неприятеля. Тук се запознаваме с ръководителя на Съвета на Тихата гора Мецан, вълкът Кафявко, Лисан, заекът Сивко, великият детектив Костенурко, немирното козле Острото рогче, мравката Бързанка – единственият свидетел на отвличането, мечтаещият жабок Скоклю, който под ръководството на треньора си Потривко се готви да скочи на Луната, изобретателните калинки, които успяват да изградят безжичния телеграф и да шпионират направо от гнездото на орела, светулките които дават милиони вата светлина, за да се открие мравката Бързанка, гълъбите, чието ято за пръв път в историята на света се надига срещу орел и пр. – галерия от животни, които с мисленето си и с действията си предизвикват нашето умиление и създават хумористични ситуации.

Книгата бе издадена от изд. Народна младеж през 1957 година. Обхваща около 120 страници.

Авторът има сведения, че в момента се превежда на сръбски и чешки езици. През 1964 година повестта бе издадена в Полша.

В Съветския съюз повестта бе напечатана най-напред в Ростовското литературно списания и ведиага след това претърпя две издания по 115.000 тираж. Преди два месеца драматизацията на Лиско бе показана пред Московската телевизия,

Малко преди това излезе на украински език.

Издателството за чужди езици у нас я пусна в отделен превод на руски език.

В момента киевската киноотудия създава по повестта пълнометражен филм.

(За издателите на второто издания.)

АНОТАЦИЯ (2)

за книгата „Приключенията на Лиско“

от Борис Априлов.

 Повестта за чудноватите приключения на малкото лисиче е предназначена за деца, но се чете с интерес и ст възрастните, заради забавната фабула и хумора, който блика от нея.

Това е историята на едно лисиче, отвлечено от орела в гнездото му. Цялата Тиха гора, в която животните живеят в мир и разбирателство помежду си, се надига и тръгва да го търси. След редица перипетии, лисичето е изтръгнато от гнездото, върнато на родителите му и в един финален двубой вековният враг на Тихата гора, орелът Каменар е победен, а жителите на гората отново заживяват спокойно.

В общата фабула са вплетени съдбите на разнообразни животни, които според силите си дават своя принос за разгрома на орела. Тук се срещаме с Мецан, вълкът Кафявко, Лисан, заекът Сивко, великият детектив Костенурко, немирното козле Острото рогче, мравката Бързанка, мечтаещия жабок Скоклю, неговият треньор на висок скок Потривко, изобретателните калинки, светулките и пр. – галерия от животни, повечето от които с мисленето и с действията си носят хумор или създават хумористични ситуации.

На български език книгата обхваща 120 страници. През 1960, година тя е преведена на руски език, през 1982 – на украински, през 1963 – на полски, а в момента Киевската студия снима по нея филм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s