ЧЕРНАТА ПОЕМА – миниатюра, 1986.

Posted: 20.10.2012 in Bulgarian literature

Б. АПРИЛОВ

Ч Е Р Н А Т А  .  П О Е М А

Тя излезе от непавираната уличка и влезе в друга непавирана улич­ка, защото повечето от уличките в тази вилна зона са такива. Беше величествена – дълга, стройна, а корпусът ѝ блестеше с черния си лак. Предницата и наподобяваше расово животно.

Захласнах се и спрях, други двама минувачи също спряха и се захласнаха. Имахме чувството, че минава поема – чудо на природата и технокрацията. Защото за да се роди този плъзгащ се черен леопард, трябваше да се заангажира преди всичко Земята, която да роди стоманата, Дизайнът да създаде формата и Работникът да извърши останалото.

– Какво ще кажете? – обърнах се към непознатите.

– Страшна работа! – отвърна единият.

Тук уличката се стесняваше още, колата намали хода и започна да завива към шосето, човекът зад волана имаше мустачки. Всъщност, имаше ли, нямаше ли, не мога да ви кажа. Какво ме интересува човекът!… Да видите само как зави това стоманено чудовище, да чуете как пееше моторът му, как шептеше някакви приказки…

– Какво ще кажете? – обърнах се към непознатите, които наблюдаваха маневрата.

– Страшна работа! – отвърна този път другият непознат.

Колата излезе на шосето и плавно се спусна по надолнището. Багажникът бе отворен съвсем, капакът нямаше начин да се затвори: целият багажник бе зает с огромна каца за кисело зеле. Разсъхнатата каца вонеше, обръчпте и бяха ръждясали. Но отиваше на ремонт.

Обърнах се към непознатите минувачи. Те вече бяха обърнали очи към мен.

– Страшна работа! – казах аз.

Карикатура Христо Комарницки, в-к СЕГА(*)

(*)
молба: Опитвам се да се свържа с автора на карикатурата чрез страниците на в-к СЕГА, за да попитам дали има възражения да поставя ТУК, в блога на писателя Б.А. едно копие от неговите превъзходни карикатури. Разбира се – готова съм веднага да я махна, ако има против, като я заменя с линк.

Това миниатюрно разказче го класифицирах към „странните“ пророчества на писателя за бъдещето на любимата си страна, направени много преди да можем да предполагаме, че ще има промени.

Моля, който знае начин да се свържа с карикатуриста – да ми пише тук, или на е-мейла ми: chodesna@gmail.com

Advertisements
Коментари
  1. […] ЧЕРНАТА ПОЕМА – миниатюра, 1986. ПРОИЗШЕСТВИЕ – пиеса, писана в 1969 г., но кой знае защо – пресъздава България от 2000 до наши дни… НА ГОСТИ  – разказ. РЕПЕТИЦИЯ – спектакъл за любителски театри. ???? ЛОВЕЦЪТ НА ЖИРАФИ – пиеса, играна 1974 като ”Кораб с розови платна” в Сатирата… УРА ЗА НОСОРОГА – куклена, 1974; ЛОВЕЦЪТ НА ЖИРАФИ – пиеса, играна в Сатирата (1973-1991) КАМЪК НА АСФАЛТА – публикация на разказ. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s