About

For those who don’t know Boris Aprilov yet:

This is a web page about my father Boris Aprilov, well known bulgarian writer. The pictures up are from his young years, when he lived in the seaside town Burgas in Bulgaria. Those are the years which build him as a big lover of the literature, the sea, the life, the freedom… Here I want to show him as a good man, talanted writer, father, a citizen of one of the communist countries, succeeded to keep his freedom and to live his life the way he always wanted.

The name Boris Aprilov is a pseudonym of Atanas Djavkov, born in Burgas, Bulgaria on 21 of March 1921, died on 10 of April 1995 in Tel Aviv, Israel.

You can look at his pages:

http://on.fb.me/O3A2Ik

http://en.wikipedia.org/wiki/Boris_Aprilov

http://bit.ly/RAGAPI

http://bit.ly/OZGpuv

And I’ll continue to do this blog job here.

Enjoy!

And here it is a short information about Boris Aprilov as a writer, between the years 1943 – 1989, when this broshure was printed. The years after will be added.

Коментари
  1. Boris Aprilov каза:

    !!! Всички файлове в този сайт са защитени от Закона и Агенцията за Авторско право. Моля, уважавайте този изключителен автор, с когото България би могла да се гордее, ако умееше да уважава хората си, а аз ще публикувам за вас тук неговите произведения, които наверно никога вече няма да бъдат печатани, а жалко!

    *** Some of used pics – if not mine – are taken from the i-net. If some is yours and you don’t agree – please write me to remove it!!!

    D.V.

    • ААТ каза:

      Уважаема Джина! Книгите на баща Ви може нигога вече да не бъдат отпечатани, но винаги ще бъдат четени!
      Лора Василева, поне докато аз съм жив, също няма да бъде забравена. Златен прах по миглите ми поръси тя, толкова много, много отдавна…

      • Milady2009 каза:

        МНОГО БЛАГОДАРЯ! Толкова е приятно човек да чуе нещо така мило, в този отчайващ век! Мога само да ви пожелая да живеете вечно! Дж. В.

  2. Boris Aprilov каза:

    Well, I can’t do it more beautiful! – this redactor is realy stupid!

  3. rumiana66 каза:

    Много Ви благодаря за този блог, Джина! Баща Ви ми е любим писател отдавна, бях чела доста негови неща, но и доста не бях – не бяха ми попадали. Този блог ми дава възможност да попълня празнотите – при това с огроооомен кеф!
    Глагоабазубадуза!

    • Boris Aprilov каза:

      :))) EEE! Най-после доказателство, че някой И ЧЕТЕ! Инак тук е като Аврамов дом – влизат и излизат безмълвно. :)))

      И АЗ благодаря!

  4. Theodora Armenkova каза:

    Здравейте,
    Изключително съм развълнувана да попадна на вашия блог. Аз съм гореща почитателка на книгите на Борис Априлов. Израстнала съм с Приключенията на Лиско, които до ден днешен препрочитам и Шестте пингвинчета. От няколко години усилено търся 6-те пингвинчета по антикварните книжарници, но без успех. За съжаление моята книжка се разпадна, а сега Вие ми дадахде възможност да запозная децата си с тях. Другото, от което дълго време съм се интересувала е за авторските права върху детските му произведения. Моля да ми разрешите да Ви пиша на e-mail!

  5. Никой каза:

    Страхотно! Щеше да е велико ако ги имаше сканирани оригиналните листи!

  6. Julia каза:

    Hi
    I wish to use for non-proft puropse one of the books of Boris Apirlov „The Adventures of Lisko at Sea“, wish to ask who has copyrigts to them. Will appreciate your help :)

    • Boris Aprilov каза:

      This must be discussed with me and my nephew. Do u speak Bulgarian too?

      My Skype name is djinacohen ; my e-mail – milady.d.v@gmail.com

      IF you are in Bulgaria – you may use my telephone number 0887 35 2227.

      Best regards!

      Djina

  7. Future Health каза:

    Благодарности за труда! Децата ми са възхитени

  8. Baufen каза:

    И аз искам да изкажа благодарности! Беше изключително трудно да открия книжките по книжарниците, а сега го виждам пред очите си.

    • Boris Aprilov каза:

      БОЖЕ ГОСПОДИ! Аз от години се старая да популяризирам забравения си баща! – КАКВО още мога да направя, за да го НАМИРАТЕ? НЕ ИСКАТ да го издават онези безпросветни „книгоиздатели“! Аз го издадох – но нямам право да го продавам. КАНЕТЕ СЪМИШЛЕНИЦИТЕ СИ на тези сайтове! И НЕ САМО Лисковците! Той самият е ЛИСКО! Четете и НЕГОВИТЕ приключения!

  9. Вашето усилие заслужава огромна похвала и популяризация.
    Защото повечето наследници на известни писатели само гледат да продадат всичко скъпо и прескъпо. А вие, въпреки,че вашите единоверци обикновенно са предмет на анекдоти за скъперничеството и пресметливостта си,пускате свободно и безплатно неговите творби за да им се радва целокупното население. И то се радва,ако и да не пише коментари. Продължавайте това книголюбиво дело – то ще се отплати рано или късно. А филмите по негов сценарий ще се постараем да пуснем ОФиЦИАЛНО в канала за български филми на youtube. И ще ви похвалим публично където трябва.

    • milady2009 каза:

      O! МНОГО БЛАГОДАРЯ за думите ви! Просто не искам той да бъде забравен – както се оказа, че е, когато се върнах в България и се огледах наоколо! ДАНО да достави още малко радост и настроение на хората!

  10. milady2009 каза:

    О! И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, има само 3 игрални филма по негови сценарии, от които само два са сполучливи. „Бягство в Ропотамо“ стана една блудкава боза, освен музиката в него!

  11. milady2009 каза:

    МИСЛЯ, че бяха направени много анимационни филми по детските му книги, но може и да не са запазени? АЗ ПОНЕ не успях да ги открия…

  12. Петя Александрова каза:

    Джина, миналата година по едно време имах поръката на Валентин Георгиев, програмен директор на изд. „Хермес“ да ви намеря, за да влязат в контакт с вас относно една от книгите на Борис Априлов, която искат да преиздадат в една поредица. Сега случайно се натъквам на този блог. Ако прочетете това,обадете ми се, ще ви дам телефон и мейл на В.Г.

  13. Анонимен каза:

    Здравейте госпожа Василева,

    добрах се до Вашия майл след като закупих деветте тома съчинения на Борис Априлов който беше приятел на татко ми, Анастас Михайлов. Аз живея и работя в Германия и понеже карам отпуските си винаги тук се разрових в богатия но неподреден архив на баща ми който иначе е непокътнат в жилището на родителите ми в Младост 4, София. Когато пристъпвам в тази заключена но добре охранявана стая, в която татко ми прекара последните
    години от живота си (той почина на 30.07.1998, тоест три години след татко Ви) все едно влизам в църква. Ще се радвам ако ми се обадите, моят скайп адрес е „mihailanastasovatanasov“. Като издадохте съчиненията на Борис Априлов вие му издигнахте втори паметник, първият а творчеството на големия творец който той сам си издигна. Последната постановка на татко ми е „Островът“ който той постви в Габрово прес късната есен на 1993 година. На премиерата видях за последен път композитора Маестро Димитър Вълчев.

    В момента се намирам на почивка в Кюстендил, моля обадете се на всяка цена,

    Поздрав

    Михаил Атанасов

    • milady2009 каза:

      Михаил Атанасов!

      ЗДРАВЕЙТЕ! РАДВАМ СЕ, че съобщението ви не се загуби – понеже преди 2-3 седмици първият от блоговете ми изчезна някъде, поради тъпотията на уредниците на сайта – и сега останаха само огледалните му образи в двата други блога, които съм създала. За да кореспондираме по-сигурно – запишете неговия е-мейл и моя скайп:
      b.aprilov@gmail.com и djinacohen – в Skype. След което там ще ви дам телефон и личния си е-мейл…

      Аз сега съм СЪЩО в София, живея до Попа – да се изразя по стар БГ обичай. В седмицата, която идва, ще ходя на изследвания и може би дори да постъпя в болница? – ако се наложи, защото ми се натрапиха някакви болести от миналата година насам.

      Вашият баща познавам само по име – и то главно благодарение на неговото приятелство и последвало интервю с критика Юлиан Жилиев, благодарение на което имам 2 изключително интересни текста – публикувани и в блога! – и научих за тяхното (на бащите ни!) сътрудничество и приятелство! АКО искате да се свържете и с Юлиан Жилиев – от една страна го има във Фейсбук, а на Скайп ще ви дам и негов телефон. yulian zhiliev [jzhiliev@abv.bg] Но гледам – доста отдавна не е публикувал във Фейса?

      С удоволствие бих се срещнала с вас – ако не ме набутат за уж лечение – и това ще започне от 7 авг., ще продължи вероятно и на 9 авг., а може да се наложи и да се върна в Изр. за по-убедително лечение.

      Ще се опитам днес да се свържа с вас и на Скайпа. Стана ми интересно ОТКЪДЕ сте си купили ВСИЧКИТЕ 9 тома? Аз не съм ги предлагала за продажба на книжарски вериги? Но ги пращам на желаещите чрез посредници.

      БЛАГОДАРЯ ВИ за добрите думи! За съжаление – не успях да завърша с архива му – а бъдещето е съвсем неясно!

      Джина

  14. Благодаря на Бог, баща Ви и Вас, за щастието, което сте ни подарили!
    Да четем новото издание на „Приключенията на Лиско по море“ 2019 с моите синове Йоан (6) и Матей (3) е благословение!
    Току що трябваше да събудя Йони, който като малкия Лиско се бе свил на топка до приятелят си Мокси, за да се качи в леглото си и да се завие. Той обаче жадно помоли за още една глава, която аз също така жадно изчетох.
    Когато получих книгата – подарък от моя приятелка от детинство, аз просто започнах да им чета вечер и бях убеден, че текста е писан преди година или две, докато не погледнах кой все пак е автора.
    Заблудата ми показва, че извънвремието в което се намира този текст го превръща не просто в класкиа, но в интимен разговор, в който душите не спират да шепнат за живяното тихо щастие. То не може да бъде разбрано и обяснено но споделено и разпознато, да даде Бог, дори от последния роден на тая окаяна земя.
    Балгодаря Ви лично, за това че заедно с покойната Ви сестра сте били вдъхновение и повод и нека Господ Ви благославя и вечно ви събира в любовта и тихита Си радост!

    С признателност
    Свещеник Кръстин Апостолов
    Хамбург 12.03.2020

    • Boris Aprilov каза:

      ЗДРАВЕЙТЕ! ЕДВА днес видях съобщението ви, и МНОГО ме зарадва! Благодаря! Бих могла да ви пратя линкове и за останалите книги за Лиско! Само ми трябва някакъв линк? Е-мейл адрес? Общо са 3 романа и 10 повести. Моят е-мейл е milady.d.v@gmail.com
      Всичко хубаво! – и поздрави за децата ви! В Хамбург живее и сестрата на мъжът ми – вече към 35-6 години…
      Джина

Вашият коментар