Сценарии за игрални филми

Posted: 09.05.2012 in Bulgarian literature

(Някои ги нямам на сценарий…)

Петимата от „Моби Дик“  – сценарий.
                                  .      Тук целият филм OnLine. – Е, постоянно го махат, но все някой го слага наново – потърсете го с Гугъл…  и тук: http://bit.ly/W9VM6s

Бягство в Ропотамо – линк към филма и втора част.

Здрачаване:   Част 1  , Част 2   1980 г. – киноновела.
и на YOUTUBE:  https://www.youtube.com/watch?v=QDPc22yoFmw

New! СМЯХ ЗА ДВАМА  – къса ТВ новела…
New! ОСТРОВЪТ – ТВ сценарий в 3 епизода, 1978.
New!  ДЕВЕТ МИЛИ НЕЖНОСТ 
New! ДВУБОЙ В НЕДЕЛЯ СУТРИНТА или МАЛЪК БАР ДО ПЛАЖА  – TV сценарий.
New! КЕЯТ НА МАЛКИТЕ КОРАБИдетска ТВ новела…

Коментари
  1. Boris Aprilov каза:

    „БЯГСТВО В РОПОТАМО“ :

    Един филм – пример за това, как двама добри творци могат да не се сработят и да излезе кофти филм. Аз (тайно) обвинявам за това Р.В., който не можа да превъзмогне режисьорското си его и се набута хем за съсценарист, хем за автор на текстовете, хем подбра безумно слаби актьори за главните роли…

    По този начин чудесната работа на композитора Иван Стайков, певицата Мими Николова и актьорите-любимци на БГ публика, както и мечтата на сценариста да създаде един романтичен сценарий се опропастиха…

    Аз винаги съм ненавиждала безумството на режисьорите и съм смятала това не за професия, а за заболяване… Не ме съдете строго!

    Но все пак филмът може да зарадва някои по-търпеливи хора… ако успеят да преглътнат гадната художничка на костюмите, изпедерастената игра на главната актриса – някаква съветска балерина със замръзнало лице, лигавенето на звездите от сатиричния театър и прочие кичове на БГ кино!

    Но саундтракът е чудесен! ENJOY!

  2. Boris Aprilov каза:

    „ПЕТИМАТА ОТ МОБИ ДИК“:
    Филмът беше работен като съвсем непретенциозен детски филм, но се оказа, че стана „вечен“ – продължават да го пускат по телевизията, а май и тук-таме и по кина.

    Режисьорът Гриша Островски е сред най-добрите, макар и с малко филми, но всеизвестен в театъра.

    Артистите бяха тогава съвсем неизвестни, с изключение на Георги Парцалев. Но той и малкия Иво Джамбазов направиха филма класика. Да не пропуснем и участието на Климент Денчев – един рядко сниман актьор, заради популярността му в телевизията.

    И четиримата млади актьори впоследствие станаха известни актьори.

    Макар и „детски“ – винаги е приятно пак да го гледаме…

  3. Boris Aprilov каза:

    „Здрачаване“ бе замислен като психологична драма на една международна циркова звезда, която чувства, че остарява и се бои да не стане смешен пред колегите си, но главно – пред жените. (Играе Петър Слабаков). И иска да умре докато е на върха.

    Тази тема е съпътствала Авторът през годините, но с всяка отминала кръгла годишнина – той с изненада откриваше, че животът продължава и е все така привлекателен за човека.

    Въпреки свежите циркови атракции, филмът стана неразбираем, особено за младите хора. То всички български филми се отличават с това качество – да са неразбираеми за публиката.

    В последствие режисьорът му – Николай Минчев – го е съкратил и „почистил“ от безкрайните многозначителни пейзажи, придружени с обясняваща музика – и като новела филмът е станал неочаквамо симпатичен и приятен за гледане – нещо което ме учуди и зарадва едновременно.

    Но ако все пак ви се струва странен и скучен – значи сте още много млад и не сте срещали засега безразличието в очите на момичетата, с които се разминавате по улиците.

    Е, това няма да ви се размине, уви!

    Интересното е, че Ахото никак не се сеща, че и жените биха могли да страдат по подобна причина. Личи си, че за него остаряването на Жената до теб не е нещо необикновено или важно, докато остаряващият мъж сериозно трябва да се замисли как да изчезне от Света с достойнство, т.е. да ги шашне с възвишеността си.

    Голяма част от творчеството му чопли именно този проблем.

Вашият коментар